Háttér

Rendszeres olvasók

2012. 10. 18.

Macis játék a Medveldében maciért

A játékmackó 

A plüssmackó vagy játékmackó egy szövetből készült, kitömött játék, mely egy barátságos medvét testesít meg. A plüssmackó angol elnevezését, a teddy bear-t (teddy maci) Theodore Rooseveltről kapta, aki egy vadászat alkalmával nem volt hajlandó lelőni egy fához kötött medvebocsot.

A plüssmackók mára klasszikus gyermekjátékká váltak, néhány régebbi darabja azonban vagyonokat is érhet a komoly gyűjtők számára. Érdekes kettősség, hogy míg a plüssmaci egy aranyos és közkedvelt „teremtmény”, addig a mintájául szolgáló valódi medvék a vadonban igen veszélyes lehetnek még az ember számára is.

Az amerikaiak szerint amerikai, a németek szerint német, az angolok szerint angol a játékmackó kitalálója. A történeti kutatás legyen a kultúrtörténészek dolga! Egy biztos, hogy szinte töretlenül megy az útján, gyermekek és felnőttek százait hódítja meg újra-és újra a puha, meleg, szerethető játékmackó. Megvéd, ha félsz, ha szomorú vagy hozzábújhatsz, ha egyedül vagy megvígasztal. Hogy hogyan? Nem tesz ő semmit, csak egyszerűen van. A tiéd, és Te az övé vagy. Macis története szerintem mindenkinek van…gondokodjunk csak el rajta…!

Ha van ilyen története, akár gyermekeinek, vagy Önöknek, kedves felnőtt társaim, kérem, írják le, küldjék el nekem az info@medvelde.hu (nem link) e-mail címre, október 31.ig, s egy szakemberekből álló kis csapattal eldöntjük, ki lesz az a három szerencsés, legyen az felnőtt, vagy gyermek, aki egy általam készített kedves, szerethető macit kap ajándékba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése